Særeje – Her er alt du skal vide

Hvad er Særeje og hvilke former for særeje findes der? Her bliver du klogere!

Du sidder måske med et spørgsmålstegn, for hvad er særeje? Måske du aldrig har hørt om det før. For det kan være svært at vide, hvad det indebærer. Her får du det vigtigste afvide om særeje. 

Godt så, hvad er særeje? 

Særeje giver ægtefæller mulighed for at indgå forhåndsaftaler, om hvordan deres formuer skal fordeles ved skilsmisse og død. Reglerne om særeje fremgår af Lov om ægtefællers økonomiske forhold og altså som udgangspunkt, så hvis du og din partner blev gift, så ville i have en delingsformue, hvilket indebærer at i ville dele ejendele bliver delt i mellem her, hvis nu i ender ud i skilsmisse. Ellers hvis en af jer går hen og dør. Særeje betyder, at dén del af formuen der er gjort til særeje, bliver upåvirket af ægteskabets opløsning eller hvis en af jer går bort. Dog findes der flere former for særeje og derfor forskellige regler for de forskellige typer af Særeje

De forskellige typer af særeje er følgende: 

  • skilsmissesæreje
  • fuldstændigt særeje
  • kombinationssæreje.

I følgende særejeformer kan man så kombinere dem med nedenstående ejeformer: 

  • genstandssæreje
  • erhvervelsessæreje
  • brøkdelssæreje
  • sumsæreje
  • sumdeling.

Det kan f.eks. være at hvis i vælger skilsmissesæreje, så beholder i altså hvad i hver især ejer selv, hvis i bliver skilt og skal altså ikke dele det. Men hvis én af jer dør, er der automatisk delingsformue. Dette er f.eks. en god idé hvis den af jer, som lever længst får mulighed for at vælge uskiftet bo.

Hvis man derimod vil have fuldstændigt særeje, så er der særeje under ægteskabet ved skilsmisse og ved død, uanset hvem af jer, som f.eks. dør først. Her får i mulighed for at beholde hvad i hver især ejer, uanset hvad! Men konsekvensen af dette er dog, at den længstlevende ægtefælle ikke får muligheden for at vælge uskiftet bo. 

Hvorvidt konsekvenserne ved fuldstændigt særeje er en fordel eller ulempe, vil afhænge af, hvilke ønsker man har i et ægteskab. Jeg vil mene det bedste er, at kigge hinanden i øjnene og tage en alvorlig snak omkring forventningerne til disse ejerformer. For det er ret lettende for nogle, at være enige og have et på plads, før man tager nogle forhastede beslutninger, som man senere fortryder. Jeg håber, at i er blevet klogere og ellers kan i læse mere om Særeje og se på de forskellige typer. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *