Kolonihaveejer? Sådan laver du den perfekte have

Hvis der er noget de fleste mennesker der bor i byerne bruger mange timer om ugen på at gå at drømme om, så er det en kolonihave hvor de kan få lov til at have lidt køkkenurter og et lille frirum fra byens sus og dus. 

Det kan nemlig godt være stressende at bo inde i midten af en by, og hvis ikke man kan komme væk i ny og næ, så kan man godt gå hen og få for meget af bylivet og til sidst føle sig kvalt. 

Og det er jo helst ikke sådan man burde have det, når man bor i en by – derfor er der mange der vælger at købe en kolonihave, så de også kan få lidt grønt under neglene. Hvis du er en af de utroligt heldige der allerede har en kolonihave og går og smårenoverer dernede, så er du kommet til det rigtige sted – i denne artikel går jeg i dybden med hvordan du får designet den perfekte køkkenhave til sommeren.

Tænk i priser

Der er mange grunde til at anlægge en køkkenhave i sit kolonihavehus. Det er utroligt hyggeligt at gå og ordne med et sådant projekt, men det kan altså også potentielt set spare dig for virkelig mange penge, hvis du vælger at plante dyre krydderurter.

Og dyre krydderurter er der rigeligt af. Du har din mynte, basilikum, rosmarin, chilier og så videre – det er alle sammen ting der gror relativt nemt og hurtigt, men som også koster mindst 20 kroner for en smule i et supermarked. 

Design efter behov

Hvis du er en af de mennesker der elsker frisk basilikum på dine retter om sommeren, faktisk i en sådan grad at du har Gratisgødning.dk som sponsor på din høst, så bør du selvfølgelig designe dit bed efter det. 

Ved at designe de forskellige bede så de giver det du har brug for, så gør du det endnu bedre for dig selv i sensommeren. Chilier er eksempelvis ikke noget som man nødvendigvis behøver at gro fire kvadratmeter af, medmindre man er interesseret i at lave chili-olie. 

Et godt råd er at inddele dine krydderurter i forskellige kasser, på den måde har du altid nemt ved at tilgå dem og skal ikke til at bukke dig ind over (og potentielt set skade) andre afgrøder i jagten på at finde de nødder du plantede der for nogle måneder siden – ikke alle ting gror lige hurtigt.